Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2010.10.29.
11:22

Írta: mimik

A világ legdrágább "családi háza"

 Mukesh Ambani India és a világ negyedik leggazdagabb embere, vagyonát az olaj-, biotechnológia és egyéb iparágakban érdekelt Reliance Industriesből szerezte.

A milliárdos nemrég költözött be a világ legdrágább és legnagyobb családi házába, melynek terve felesége Nita agyából pattant ki, aki egy New York-i útja során a Mandarin Oriental Hotelben szállt meg. A Central Parkra néző szálloda ázsiai enteriőrje annyira lenyűgözte, hogy megkérte férjét építsenek valami hasonló volumenű házat.

Ennek eredményeként három év alatt született meg a nem túl mutatós 175 méter magas 27 emeletes felhőkarcoló Mumbai közepén csodálatos panorámával az Arab-tengerre.

A világ legdrágább lakóházának építése mintegy 200 milliárd forintot emésztett föl, de a belsőépítészeti megoldások büdzséje is hasonló volt. A belsőépítészeti megbízást a dizájner szakmában jól ismert Hirsch Bedner Associates kapta, mely olyan referenciákkal rendelkezik, mint a Hilton, Hyatt, Ritz vagy épp a Four Seasons hotelek belső tereinek kialakítása és berendezése.

A ház alsó hat szintjét egy 160 autó befogadására képes parkolóház foglalja el, emellett további 3 helikopter leszálló is helyet kapott az épületen, hogy jól megközelíthető legyen. A wellness-fitnesz jegyében épült szinteken az úszómedencék, jakuzzik, jóga- és táncstúdió, hideg és meleg szauna várja a felfrissülésre vágyókat. A szórakoztatásról az 1000 négyzetméteres bálterem az 50 fős mozi terem gondoskodik.

Csak ezután következnek a lakószintek, melyekhez megszámlálhatatlan szoba, fürdőszoba tartozik mind más és más stílusban berendezve. Végül, de nem utolsó sorban a legfelső négy szint szolgál a hat fős Mukesh család otthonául. Az öttagú család plusz Ambani édesanyjának kiszolgálásáról 600(!) fős személyzet gondoskodik.

A Mumbai szívében magasodó torony fittyet hányva a mai fenntartható fejlődés és a "zöld építkezés" irányzatokra épült, tovább mélyítve a nyomor és a gazdagság közötti szakadékot.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mimikri.blog.hu/api/trackback/id/tr782407400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.11.03. 08:08:47

Hát baszki ha ez a gazdagság, inkább maradok szegény.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.12.16. 05:02:48

Negativum: a formabol adodoan rengeteg kihasznalatlan ter van, pl. a parkolo szintek feletti oszlopos emeletek.

Pozitivum: Nem lehet konnyu ide betorni. Konnyebb vedeni mint egy nagyteruletu lapos birtokot. Ilyen szegeny varosban ez nyilvan fontos szempont. Mire feljutna a felso negyszintre biztos meglatja valaki.

Hacsak nem abbol a 600 alkalmazottbol akar valaki rajuk torni :) Bar lehet, hogy:

400 biztonsagi or
100 takarito
50 szakacs
25 karbantarto
24 szemelyi edzo, masszor, babysitter, sofor
1 belsoelharitasert felelos beepitett ember...

Németh András 2011.01.15. 23:18:46

remélem összedől, de csak egy-két nappal a fószer vállalatbirodalma után
süti beállítások módosítása