Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2010.11.03.
08:51

Írta: mimik

Inverz graffiti - művészet és reklám

Míg a hagyományos graffiti esetében festéksprayt használnak, addig az inverz graffiti lényege, hogy a felületről a legfelső réteget eltávolítva, a tiszta és piszkos felület kontrasztjaként jön létre az alkotás. A néhány éve divatba jött műfaj legismertebb képviselője az angol Moose (Paul Curtis) és a brazil Alexandra Orion. Ma már az Urban Communications (UC) ügynökségnek köszönhetően Magyarországon is vannak követői az új irányzatnak.



Bár a módszer furán hangozhat, ha jobban belegondolunk, ebben az esetben nem történik semmi törvénybe ütköző, mert csak a koszos, poros felületeket tisztítják meg. Az új utcai művészeti irányzatra a marketingesek is felfigyeltek, hiszen a város legforgalmasabb pontjai általában tele vannak tisztításra váró felületekkel, ahova ingyen ki lehet helyezni a hirdetést. Az új és szokatlan dolgok láttán pedig biztosan odakapja mindenki a fejét. Tehát összességében a módszernek amellett, hogy nulla a környezeti terhelése és eltávolítja a környezetszennyezés okozta mocskot, még komoly marketing értéke is van.
 


Így készült Moose által a


Smirnoff kampány:



 

Big Brother kampány:




 A műfaj másik jeles képviselője Alexandre Orion munkái általában figyelemfelkeltőek, arra hívják fel a figyelmet, hogy mennyire igénytelen vagyunk környezetünkre. Ezt tükrözi Sao Paulo egyik alagútjába készített több tucatnyi koponyát ábrázoló műve is.



 

 

 

Így készült:

Bár az inverz graffiti technikával létrehozott alkotások relatíve rövid életűek, új színfoltjai lehetnek az utcaképnek, akár mint művészeti alkotás, akár mint reklámeszköz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... 2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mimikri.blog.hu/api/trackback/id/tr462418838

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kifordított graffiti - kifordult gondolatok 2010.11.03. 12:14:00

Eredetileg reverse graffiti, de azt hiszem, így lehet legjobban magyarra fordítani a fogalmat. (Feltéve, hogy nincs már rá megfelelő kifejezés, ha valaki tud ilyenről, szóljon!) Végülis pont az ellentéte a graffitinek, ott a tiszta felületre kerül vala...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leilahercegno 2010.11.03. 16:44:08

Egyik jóbarátom Amszterdamból hozta ezt a mániát haza, ott már sokkal nagyobb kultúrája van ennek és ha a rendőrök meg is állítják őket (a sötétben nem tudják, hogy tényleg falfirkászok-e vagy sem), akkor is elengedik őket, mert végülis önkényes takarításért senkit sem lehet bevinni.
süti beállítások módosítása